Luchtfoto van Stal aan de Moespot - Fokker Ouessant schapen
Home Over ons Het Ouessant schaap Foto's Vereniging Contact Verkoop/verhuur
Links

Geschiedenis

Wij, Ad en Roelien, zijn in 2003 begonnen met het houden van drie Ouessant schapen, om het gras kort te houden op een klein stukje grond. We vonden deze dieren zo leuk dat we er wel meer wilden. Toevallig kwam er in de zomer van 2004 vlak bij huis een groot perceel vrij. De weide ligt heel mooi in een ruime bocht van de dijk. We houden nu tussen de 20 en 25 volwassen schapen.

De stalnaam

De stalnaam is afgeleid van de waterplas waaraan we wonen: de Moespotse Waay aan de dijk in Beuningen, Gelderland. Deze plas is ontstaan doordat de Waal hier aan het eind van de 18e eeuw door de dijk is gebroken. Onze schapen lopen op het weiland tussen dijk en water.

Waar de naam Moespot vandaan komt is ons momenteel niet bekend.

Fokdoel: diep zwart

We specialeren ons in het fokken van zwarte Ouessants. Aan de ene kant omdat we dat heel mooi vinden en aan de andere kant omdat het ons inziens de meest oorspronkelijke en bedoelde kleur was van de Ouessant. Werelwijd gezien zijn er ook niet zoveel schapenrassen die echt zwart zijn, dus dit maakt het ook een bijzondere verschijning en waard om de behouden.

We willen de Ouessants weer zo zwart mogelijk fokken. Doordat er veel geëxperimenteerd wordt met nieuwe kleurslagen (o.a. schimmel), lijkt het zwart bij veel zogenaamd zwarte Ouessants wat 'verdund' te raken. Bij de geboorte zijn de lammetjes wel zwart, maar eenmaal volwassen hebben veel dieren een soort grauwsluier of begint de vacht snel na het scheren al weer te verkleuren naar bruin. Deze verschijnselen proberen we uit onze kudde weg te fokken door telkens diepzwarte rammen in te zetten. Natuurlijk blijven de rasstandaard en gezondheid de belangrijkste selectie criteria.

Reacties zijn welkom op ons e-mail adres: stal@demoespot.nl